Spor yapmamıza, âlâ beslenmemize ve sağlıklı olmamıza karşın uyumakta zorlandığımız günler oluyor. Lakin şu ya da bu nedenle başımız durmuyor ve bizi sabaha kadar uyanık tutmaya karar veriyor.
Muzlar, serotonin ve melatonini uyaran besinlere sahiptirler. Magnezyum ve potasyum, kasları ve hudut sistemini gevşetmeye yardımcı olur, böylelikle tam gevşemeyi dayanaklar ve düzgün dinlenmeyi takviyeler. Bu sayede muz yedikten sonra uykusuzluğa veda ederek rahatlamayı ve uyumayı başarırız.
Unutulmamalıdır ki, yatmadan en az bir buçuk saat evvel hiçbir şey yememeliyiz, aksi takdirde zayıf sindirim dinlenmemizi engelleyebilir. Geceleri muz her vakit sindirimi engelleyen bir meyve olarak damgalanmıştır lakin bu büsbütün gerçek değildir. Nişastalar midenin iltihaplanmasını önler ve ayrıyeten bağırsaklarımızın sıhhatini düzgünleştirir.
Uzmanlar , uykudan evvel yediklerimizin uyku kalitesini etkilediğinde hemfikir! Bedenimiz bilhassa yatmadan evvel yediğimiz yemeği sağlıklı bir biçimde sindiremezse, bunun için daha fazla çalışmaya zorlanıyor. Ya da uykudan çabucak evvel yediğimiz kurabiyenin içinde bulunan yüksek glikoz, bizi uyanık tutabiliyor. Tam da bu noktada akla hem beynimizin bize ilettiği bu gereksinimimizi karşılayacak hem de uyku kalitemizi artıracak bir uyku öncesi atıştırmalığı geliyor: Üzerine fıstık ezmesi sürülmüş muz dilimleri!
Bu tanım, yalnızca lezzet bakımından değil, içeriğindeki materyallerin birbirine tesirinden ötürü harikulade bir atıştırmalık. Zira muz, kaslarımızın gevşemesine yardımcı olabilecek potasyum ve magnezyum bakımından zenginken, fıstık ezmesi de beyinde serotinine dönüşen ve melatoninin öncüsü bir amino asit olan tripofan içeriyor.
Muz ile fıstık ezmesini birlikte tükettiğimizde, muzdaki karbonhidratlar, tripofanı beynimiz için daha uygun hale getiriyor. Böylelikle hem uyku öncesi bedenimizin muhtaçlıklarını karşılayabiliyor hem de kaslarımızın gevşemesiyle birlikte nefis bir uykuya dalıp, rengarenk düşlere yelken açıyoruz!