Ye Yiyebilirsen: Bilim İnsanları Soyu Tükenen Yünlü Mamutlardan Köfte Yaptılar!

Tarih öncesinde yaşayan canlıların tadını hiç merak etmiş miydiniz? Şayet yanıtınız evet ise çok da merak etmeyin zira yakın vakitte öğrenebilirsiniz. Avustralyalı besin firması, soyu tükenen yünlü mamutların dirilen etlerinden köfte yarattılar. Evet nitekim kulağa çok farklı geliyor. Gelin ayrıntılara bir arada bakalım!

Avustralya’da kuşağı tükenen hayvan etlerini yine üreten firma bu sefer de yünlü mamut hücresinden et üreterek bir köfte yarattılar.

Hayvan bölümü gerçekleşmeden hücrelerle et üretmek ile yabanî ömrün yok olması ve iklim krizi ortasındaki ilişkiyi gözler önüne sermek istenen bir çalışma Avustralya’da geliştirildi.

Köfte, Avustralyalı bir şirket olan Vow tarafından üretildi ve geçtiğimiz haftalarda Hollanda’da yer alan bir bilim müzesinde sergilendi.

Çalışmanın temel maksadı ise hayvan kesmeden et hücreleri yetiştirmenin potansiyelinin ne olduğuydu.

Şirket temsilcileri ürettikleri köfte hakkında web sitelerinde şu açıklamalarda bulundular;

Harika yeni eserlere ve hatta daha âlâ yeme tecrübelerine ilham vermek için daima olarak dünyayı eşsiz hücreler yahut hücre kombinasyonları için araştırıyoruz.

Vow daha evvel de sığır eti, domuz eti ve tavuk üzere hayvanlar ile laboratuvar etleri de üretmişti. Şirket bu sefer et eserleri yaratabilmek için klâsik olmayan cinslerin arayışı içerisinde.

Şirket daha şimdiden alpaka, bufalo, timsah, kanguru ve tavus kuşu üzere elliden fazla hayvan çeşidi ile çeşitli deneyler gerçekleştirmeye başladı. Zira sığır eti üretimi sera gazı emisyonuna en çok yarar sağlayan ayrıntılardan bir tanesi.

Vow, en son yaptığı teşebbüste 10.000 yıldır ortada olmayan yünlü mamutu geri getirmeye karar verdi.

Queensland Üniversitesi Avustralya Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü’nde vazife alan profesör Ernst Wolvetang ile çeşidi diriltmek için işbirliği yapan Vow’un kurucu ortağı Tim Noakesmith, çeşit olarak yünlü mamutu tercih etmelerini ‘çeşitlilik kaybının ve iklim değişikliğinin sembolü” cümleleri ile açıkladı.

Bilim insanları, uzun müddettir meyyit olan eti hayata döndürmek için lezzetten sorumlu bir kas proteini olan mamut miyoglobini için DNA dizisini kullandılar.

Daha sonra ise kayıp gen temaslarını bir filin DNA’sı ile doldurdular. Bu formülün koyun kök hücrelerine aktarılması, eti sentezlemek için gereken 20 milyar hücrenin çoğalmasına ve büyümesine neden oldu.

Queensland Üniversitesi’nde biyomühendislik profesörü Ernst Wolvetang üretilen köfte için şu cümleleri kurdu:

Bu proteini binlerce yıldır görmedik bu yüzden onu yediğimizde bağışıklık sistemimizin nasıl reaksiyon vereceğine dair hiçbir fikrimiz yok.

Amsterdam’ın NEMO Bilim Müzesi’nde tanıtılan köfte birçok kişinin büyük ilgisini çekti. Lakin bu köftenin tüketilebileceği hakkında şimdi kesin bir bilgi yok.

Aynı vakitte laboratuvarda yetiştirilen etlerin tüketicilere yasal olarak satılabildiği tek ülke Singapur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir