Fiyatlar katlandı: Emekliye kelle paça da lüks

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP Ulukışla İlçe Lideri Hüseyin Toker ile Ulukışla ilçesinde kasapta et, ciğer, sakatat ve kuyruk yağı fiyatlarını sordu, et yanında sakatat fiyatlar ilçelerde dahi önemli artışına tanıklık etti.

Kasap İsmail Doğan, İstanbul’da ve öbür birtakım büyükşehirlerde 200 lira olan ciğerin Niğde ve etrafında 140-150 liradan, geçen sene 80-90 lira olan kuyruk yağının ise 130 liradan satıldığını belirtti. İsmail Doğan, kelle ve işkembe fiyatlarının da artığını tabir ederek “Haftası haftasını fiyatlar tutmuyor. Vatandaş et alımını fiyatlar nedeni ile kıstı. Kesilen hayvan sayısı azaldı. Kasap sarfiyatı kira, elektrik başta olmak üzere arttı. Gelir daraldı” dedi.

Vatandaş kuyruk yağını gramla alıyor

Sakatat ve Kuyruk fiyat artışının tüketiciyi de olumsuz etkilediğini belirten İsmail Doğan, “Kilo ile alım yapan çok az. Genel olarak 100-200 gram kuyruk yağı alınıyor” dedi.

Kesime gidecek hayvan sayısında azalma

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yem fiyatlarındaki artış nedeniyle hamile ineklerin ve süt ineklerinin bile bölüme gönderildiği devirde, kesim yapılan hayvan sayısının artması ötürü et fiyatlarının kısmen sabit kaldığını lakin son devirde kısma gidecek hayvan sayısında da azalma olduğu için et fiyatlarının tekrar yükselişe geçtiğini tabir etti.

Et fiyatları artış sürerken, sakatat ve kuyruk geçmiş yıllarda daha uygun fiyatlarla satıldığını devirlerin olduğunu anımsatan Ömer Fethi Gürer, son periyotlarda ibrenin bilakis döndüğünü, bu eserlerin fiyatlarının da önemli artırım geldiğine işaret etti.

‘Emekli için kelle paça da lüks’

Gürer, Niğde merkezde kasapta koyunun 4 ayak bir kelle bütün olarak geçen yıl 40 lira iken 80 liraya çıktığını, bir yıl evvel 20 kg olan bir dana kellenin 160 TL iken bu yıl ise 900 lira bulduğunu söyledi. Gürer “Dana ciğer Anadolu vilayetlerinde kilosu 60 lira iken 130-150 lira ortası satılır oldu, İstanbul’da 200 lirayı gördü. İşkembenin temizlenmişi 15 lira iken 30-50 lira ortası yerine nazaran fiyatı değişiyor. Ciğer ve işkembede fiyatlar vilayetlere nazaran dalgalansa da bir yıl öncesine nazaran fiyatlar katlandı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan için sakatat fiyatları değişse de bu periyoda kadar daha uygun fiyatlar ile satılırken fiyatlar artık cep yakıyor. Kelle paça çorba birtakım restoranlarda 60-80 lira ortasında fiyatlanır oldu. Emekli için kelle paça çorbası da lüks oldu. Süt ineklerinin dahi kesite gitmesi ile piyasada durağan seyreden et fiyatı da kesilecek hayvanın azalması sonucu Karkas Et fiyatı kilosu 130 TL kesilip yüzde 30 kemik ayrılınca, kasap satışı 200 TL kilosu buldu. Vatandaş daralan alım gücü ile et erişemez olunca sakatat almak istese de sakatat fiyatı da et fiyatı ile yarışıyor” dedi.

‘Kuyruk yağına erişim zorlaştı’

Bir kaç yıl öncesine kadar zeytinyağı alamayan, ayçiçeği yağı alamayan vatandaşların ucuz diye kuyruk alıp yağ elde ettiğini hatırlatan Gürer, “Ancak son vakitlerde kuyruk yağı fiyatı da çok arttı. Geçen yıl 80-90 lira olan kuyruk bugün 130 liradan satılıyor oldu. Bir vakitler çok tüketilip sıvı yağ ile unutulan kuyruktan elde edilen yağa erişim de zorlaştı. Kuyruk fiyatlar arttı ve bu eser de artık lüks sınıfına girdi. Dar gelirliler için kuyruk almak da zorlaştı” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir